Jak w tytule. Pyszne. Smakiem przypomina nieco ciasto marchewkowe. Z czym je jesc ? U mnie, tradycyjnie - z nutella. Najlepsze na drugi dzien, o ile dotrwa drugiego dnia :)
Przepis od Asi, z niewielkimi zmianami .
Skladniki :
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 szklanka puree z dyni
3/ szklanki brazowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masla
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
ok. 3/4 szklanki rzechow, posiekanych i podprazonych na patelniW jednej misce mieszamy suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, sol, cynamon, imbir).
W drugiej misce miksujemy dynie z cukrem, maslem, jajkiem i ekstraktem.
Dodac suche skladniki i orzechy, wymieszac.
Ciasto przelac do formy i piec 35-40 minut w 175°C .
Mmmm... Mi wystarczyloby samo ciasto, choc nutella jest zawsze mile widzianym dodatkiem :) Obawiam sie, ze z tym dotrwaniem do drugiego dnia moglyby byc problemy.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, a ta nutella na wierzchu bardzo działa na moje kupki smakowe ;)
OdpowiedzUsuńJesteś nutallo-pożeraczem! ;)) Tak jak moja młodsza kuzynka ;) A ciasto palce lizać! ;)
OdpowiedzUsuń