Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

niedziela, 4 grudnia 2011

Pochwala prostoty. Bread pudding .



Zaniedbuje bloga, ale ledwo znajduje czas dla samej siebie pomiedzy liceum, szkola wokalna, probami do festiwalu teatralnego i innymi sprawami.

Bread pudding mialam zrobic juz dawno, ale caly czas odkladalam to na pozniej. W koncu zrobilam. Pierwsza wersja, z pieczywem tostowym i rodzynkami w rumie. Pyszny, lekko rumowy, delikatny, nie za slodki. Druga wersja, z chalka i kakaem. Jeszcze lepsza, chalka nadaje o wiele przyjemniejsza slodycz niz poslodzony chleb tostowy. Trzecia wersja. Zwykla, waniliowa, ale NAJLEPSZA. Wszystko dzieki drozdzowce. To taka pochwala prostoty, magiczny drobiazg ktory wyczarujecie w 5 minut z mleka, jajek i chleba. Goraco polecam.


Skladniki :
80-100 g masla
male ciasto drozdzowe (u mnie zwykla, kupna drozdzowka, ale nada sie tez swietnie ta domowa, kiedy juz lekko uschnie i bedzie co z nia zrobic)
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
2-3 lyzki cukru waniliowego
3 lyzki cukru (polecam brazowy)
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
3/4 tabliczki bialej czekolady


Maslo stopic. Drozdzowke pokroic w kromki lub kostke (polecam w kromki).
Jajka roztrzepac z mlekiem, cukrami i ekstraktem, dodac stopione maslo, wymieszac.
Forme zaroodporna wysamrowac maslem. Kromki drozdzowki maczac w mieszance mleczno-jajecznej i ukladac w naczyniu.
Reszte mikstury wylac na kromki, dociskac, ugniatac, formowac (troszke babrania rekami ale to przyjemne :)).
Na konic powbijac gdzieniegdzie kostki czekolady.
Piec 40 minut w 180°C.


Mozemy tu dodac absolutnie wszystko. Kakao, cynamon, wanilia, rodzynki, orzechy. Mysle, ze nawet mozna w to jaks wkomponowac ser. Ale to juz wg uznania :)





8 komentarzy:

  1. Czasem najprostsze rozwiazania sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda :) Takie najprostsze dania są najlepsze.

    Serdecznie zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki fantastyczny pomysł! Aż trudno uwierzyć, ale jeszcze nigdy o czymś takim nie słyszałam :)
    A podoba mi się straszliwie - na pewno wypróbuję!

    I proste i pyszne :)

    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda. Uwielbiam takie słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych, ciepłych i uśmiechniętych świąt Bella! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi świetnie smakować .. i pachnieć!:D

    OdpowiedzUsuń