Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

piątek, 11 listopada 2011

Jesiennie . Pysznie . Ciasto dyniowe .



Jak w tytule. Pyszne. Smakiem przypomina nieco ciasto marchewkowe. Z czym je jesc ? U mnie, tradycyjnie - z nutella. Najlepsze na drugi dzien, o ile dotrwa drugiego dnia :)


Przepis od Asi, z niewielkimi zmianami .


Skladniki :
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki mielonego imbiru
1 szklanka puree z dyni
3/ szklanki brazowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masla
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
ok. 3/4 szklanki rzechow, posiekanych i podprazonych na patelni


W jednej misce mieszamy suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, sol, cynamon, imbir).
W drugiej misce miksujemy dynie z cukrem, maslem, jajkiem i ekstraktem.
Dodac suche skladniki i orzechy, wymieszac.
Ciasto przelac do formy i piec 35-40 minut w 175°C .












3 komentarze:

  1. Mmmm... Mi wystarczyloby samo ciasto, choc nutella jest zawsze mile widzianym dodatkiem :) Obawiam sie, ze z tym dotrwaniem do drugiego dnia moglyby byc problemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda, a ta nutella na wierzchu bardzo działa na moje kupki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś nutallo-pożeraczem! ;)) Tak jak moja młodsza kuzynka ;) A ciasto palce lizać! ;)

    OdpowiedzUsuń