Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

wtorek, 20 września 2011

Pancakes bananowo-makowe .


W pudelku w spizarni juz od dluzszego czasu lezala mala paczuszka maku. Zawsze podobaly mi sie makowe pancakes, a zwlaszcza te male czarne kropeczki. Ale nie chcialam zeby to byly zwykle przewidywalne placki. Chcialam zeby zaskakiwaly. Hmmmm... No jasne ! Szybkie zerkniecie do koszyka z owocami - sa banany ! Zapraszam wiec na pyszne, z pozoru nieprzewidywalne makowe pancakes, z zaskakujacym bananowym posmakiem w srodku. Goraco polecam, przepis autorski :)


Skladniki (na ok. 6 pancakes) :
1 jajko
1 banan (rozgnieciony)
2 lyzki maku
3 lyzki brazowego cukru
2 czubate lyzki maki
1/2 lyzeczki sody
3-5 lyzek mleka

W misce roztrzepac jajko. Dodac rozgniecionego banana i wymieszac.
Nastepnie dodac mak, cukier, make i sode, wszystko razem wymieszac, do polaczenia skladnikow.
Na koncu calosc rozcienczyc mlekiem, tak by ciasto mialo konsystencje bardzo gestej smietany.
Smazyc na teflonie.





3 komentarze:

  1. Dziwne, ale nigdy nie łączyłam bananów i maku. To musi świetnie smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bananowo-makowe i do tego... znów z nutellą! KOCHAM! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda za makiem nie przepadam, ale za banany sprzedałabym duszę! Świetne pancakesy :)

    OdpowiedzUsuń