Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Pierwsze zapowiedzi jesieni . Tarta ze sliwkami .


Juz sa. Duze, dojrzale, ciemno-fioletowe. Jedne kwasne, drugie bardziej slodkie. Sliwki. Jeden z pierwszych zwiastunow nadchodzacej jesieni. Pomalu zaczynamy smazyc powidla, piec placki. U mnie tez znalazly juz pierwsze zastosowanie. Wczoraj wieczorem upieklysmy z mama tarte sliwkowa. Ja zajelam sie ciastem, mama nadzieniem. Efekt znakomity. Cieple, delikatne nadzienie, chrupiace migdaly na wierzchu. Ciasto nie jest jak typowe kruche na tarty. Struktura i smakiem bardziej przypomina ciasto francuskie, co nie zmienia faktu, ze smakuje pysznie. Polecam goraco :)

Przepis laduje w dwoch akcjach - Tarty na wszystie sposoby i Akcja sliwka 2011

Ciasto :
400 g maki
250 g masla (schlodzonego i pokrojonego  kawalki)
1/4 lyzeczki soli
110 ml zimnej wody (ok. 7 lyzek)
 lyzka octu jablkowego

Nadzienie :
1 kg sliwek
2 czubate łyżki maki
1/3 - 1/2 szklanki bialego cukru (ilosc dostosowac do slodkosci owocow i wlasnych upodoban)
1/3 szklanki jasnego brazowego cukru
1/3 szklanki platkow migdalowych

Make i sol wysypac na stolnice, dodac rozdrobnione maslo. Calosc siekac nozem poki wszystkie skladniki nie beda przypominac okruchow chleba.
W mieszance zrobic dolek i wlca do niego wode z octem jablkowym. Calosc zagniesc, az powstanie glakie, jednolite, sprezyste ciasto.
Powstala mase zawinac w folie spozywcza i schlodzic przez godzine w lodowce.

Sliwki wypestkowac i pokroic na cwiartki. Wymieszac z maka (dzieki niej podczas pieczenia, sok z owocow zgestnieje)

Forme na tarte wysmarowac maslem.
Schlodzone ciasto rozwalkowac na placek o srednicy okolo 15-20 cm wiekszej niz srednica formy i wylozyc go na dno i boki (ciasta, ktore wyjdzie poza brzegi, nie odcinamy).
Owoce ukladac w kregach, cwiartka obok cwiartki, posypac bialym cukrem i migdalami.
Brzegi ciasta zawinac do srodka i lekko pokarbowac. Calosc obsypac cukrem brazowym.
Piec w 200°C przez okolo 40-45 minut.







Idealnie smakuje z galka lodow waniliowych :)


A dzis na sniadanie byly upragnione placki :) Pyszne. Bananowo-owsiane. Slynny juz przepis Punktrasistor z bloga Lekko i Zdrowo, polecam.

5 komentarzy:

  1. Wszystko wygląda przepysznie. Prawdziwie jesienna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita tarta;) też kocham śliwki, ale zdecydowanie te mniej słodsze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda ta tarta! dzisiaj też zauważyłam pierwsze krajowe śliwki... jesień zbliża się wielkimi krokami... żal lata, ale z drugiej strony jeśli na stole będą gościć takie pyszności to może warto na jesień czekać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna tarta. ;-)
    A placuszki wyszły świetne, takie puszyste! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie zawinięta.
    O masz rację, idzie jesień i na moim blogu też warto by było o niej wspomnieć.
    Buziaki podsyłam.

    OdpowiedzUsuń