Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

środa, 31 sierpnia 2011

Ostatnie smaki lata i muffiny bananowo-karmelowe.


Tup tup tup, schodze do kuchni. Jak nigdy nie mam zadnego pomyslu, co zjesc dzisiaj na sniadanie. Ale chwileczke, patrze na stol - miska z truskawkami. Sliczne czerwone malenstwa, zapomnialam ze mama rano miala jechac na plac. Wiec co ? Sniadanie ! W lodowce stoi napoczety jogurt naturalny, do tego otreby, pokrojone owoce i mamy jeden z ostatnich smakow lata. Truskawki juz dlugo u nas nie zagoszcza, wiec jesli jeszcze gdzies spotkacie sie z kobialka pelna tych rubinowych, pachnacych pysznosci - kupcie ja bez wahania. Jesli tego nie zrobicie, bedzie pozniej zalowac :)

A co zrobic z jedym, niewinnym, mocno zbrazowialym bananem ? Oczywiscie muffiny ! Niewiele jest przepisow na ciasta, zawierajace mniej niz dwa banany, ale po dluzszych poszukiwaniach takowy znalazlam. Do tego karmel, brazowy cukier. W smaku sa genialne. Wilgotne i mieciutkie, a niedomieszany kajmak lekko sie topi i tworzy przepyszne karmelowe grudki. No i ten zapach podczas pieczenia, obledny. Wszyscy sie nad nimi rozplywaja, nawet moj tata ktoremu muffiny sa raczej obojetne. Polecam goraco.

Przepis od Agaty, z niewielkimi zmianami. Na 12-14 muffinow.

Skladniki suche :
1 i 1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
4 lyzki brazowego cukru Demerara

Skladniki mokre :
140 g masla
1 jajko
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 banan
3/4 szklanki masy kajmakowej

+ brazowy cukier do posypania wierzchu babeczek

Maslo umiescic w garnuszku, stopic, odstawic do ostygniecia.
Suche skladniki wymieszac w misce. Jajko rozbeltac z jogurtem. Dodac roztopione maslo, rozgniecionego banana i kajmak.
Skladniki suche dodac do mokrych, wymieszac lyzka.
Gotowa mase przelozyc do foremek, piec ok. 25 minut w 180°C.










PS Dzisiaj stalam sie posaidaczka nowiutkiego blendera z trzebaczka, kilkoma ostrzami i dwoma pojemnikami. Gratisowo - ksiazka Marty Gessler, pelna oszalamiajacych zdjec. Najlepsze przepisy juz zaznaczone kolorowymi zakladkami :)

3 komentarze:

  1. Karmel.. ojj kocham! Banany uwielbiam, a muffinom składam pokłony. Więc wiedz, że to połączenie idealnie trafia w moje kubki smakowe! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne musiały być te muffinki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muffiny bananowe uwielbiam. a tu jeszcze pyszny karmel :)

    OdpowiedzUsuń