Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

niedziela, 11 września 2011

Ciasto awaryjne czyli krajanka owsiana z czekolada, orzechami i karmelem .



Piatek 9 wrzesnia nie byl dniem dobrym na urzedowanie w kuchni. Najpierw mamie nie szly nalesniki, potem mi nie wyszly ciastka, a calosc uwienczyla czekolada, ktora nie chciala sie topic, krem ktory nie chcial sie rozmieszac i skleic sie jakos porzadnie z biszkoptem. Nikt nie wie czemu wszystko szlo nie tak, skladniki wymierzone, proporcje zachowane, posteoujemy zgodnie z przepisami.  Jednakze koniec koncow tort urodzinowy wyszedl mojej mamie calkiem przyzwoity. No, ale co z moimi ciastkami ? Niedlugo przyjezdzaja goscie, a ja ich tym niewypalem nie poczestuje. Nie chodzilo nawet o smak, ktory wcale taki najgorszy nie byl, ale o ich wyglad - na okladke magazynu kulinarnego to one sie nie nadawaly. Przeszukuje wiec szybko internet w poszukiwaniu czegos ladnego, szybkiego, smacznego. No i jest ! Stanelo na krajance - bo szybka, estetyczna, wszystkie skladniki sa.

Bazowalam na przepisie Dorotus, ale dostosowalam proporcje i sposob przygotowania do swojej blaszki i wlasnej wygody (zbyt gesty kajmak). Co nie zmeinia faktu ze krajanka wyszla pyszna - nie za slodka, sycaca ze wzgledu na platki owsiane i orzechy, lekko ciagnaca. Zniknela bardzo szybko :)


Spod :
250 g roztopionego masla
2 szklanki maki
2 szklanki platkow owsianych
lyzeczka sody oczyszczonej
szklanka brazowego cukru

Masa :
1 i 1/3 szklanki czekolady
1/2 szklanki orzechow wloskich
1/2 szklanki orzechow laskowych
1/2 szklanki migdalow
400 g masy kajmakowej


Make, platki owsiane, sode i cukier wymieszac w misce. Dodac roztopione maslo, wymieszac, podzielic na dwie czesci.
Jedna czescia wylepic dno formy (u mnie 25x25 cm) wylozonej papierem do pieczenia i piec 12 minut w 180°C.
W tym czasie posiekac orzechy i czekoade, wymieszac z kajmakiem (polecam wczesniej nieco go podgrzac, aby lepiej sie rozsmarowywal.
Powstala mase wylozyc na goracy spod. Wierzch posypac reszta owsianych okruchow.
Calosc piec jeszcze 20-25 minut w tej samej temperaturze.



Po wystudzeniu pokroic w kwadraty.













4 komentarze:

  1. Wygląda wykwintnie, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale zapowiada się pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie wyglada, w zyciu bym nie powiedziala, ze to awaryjne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No no. Wygląda więcej niż pysznie! :)
    Nie mogę uwierzyć, że szybkie, bo wygląda jakby przygotowanie zajmowało co najmniej jeden obrót kuli ziemskiej. ;-))
    Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń