Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

sobota, 24 września 2011

Sernik dyniowy .


Dyni ciag dalszy. Jaki jest ten sernik ? W konsystencji - idealny ! Bardzo kremowy, rozpływający się w ustach. A w smaku ? Zalezy od tego czy lubicie imbir. Jesli tak - bedziecie zachwyceni ! Jesli tak jak ja, nie specjalnie przepadacie za jego charakterystycznym posmakiem - bedziecie zachwyceni z jednym maleńkim "ale" jakim jest imbir :) Do przepisu podchodziłam sceptycznie, pierwszy raz spotkałam sie ze stricte wytrawnymi przyprawami w cieście, ale sceptyzm był tu zbędny. Wyszło pysznie. Polecam :)

Przepis z 'KUCHNI' 09/2011, z niewielkimi modyfikacjami w ilości przypraw


Spod :
250 g herbatnikow
125 g masla
2 lyzeczki cynamonu

Masa serowa :
2 szklanki puree z dyni
750 twarogu na serniki
6 jajek
1 laska wanilii
1 i 1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki ziela angielskiego (zmielonego)
1/2 lyzeczki startego swiezego imbiru (mozna pominac jesli za nim nie przepadacie)
1/2 lyzeczki soli
2 lyzki soku z cytryny 
200 g cukru pudru


Maslo topimy w rondelku. Herbatniki kruszymy jak najdrobniej lub siekamy w malakserze na piasek.
Rozdrobnione ciastka zalewamy stopionym maslem. Powstala masa wykleic dno tortownicy oblozone folia aluminiowa lub papierem do pieczenia, odstawic do lodowki.

Twarog utrzec z puree mikserem. Caly czas miksujac, dodajemy jajka, zarenka wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sol i sok z cytryny.
Na koncu dodajemy cukier puder. Mase wylewamy na schlodzony wczesniej spod ciasteczkowy.
Pieczemy 1 godzine i 40 minut w 170°C.*


*w oryginale sernik pieczemy w kąpieli wodnej, ale ja sobie to darowałam - i bez tego wyszedł wspaniały











4 komentarze:

  1. trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty. Musi byc pyszny, a ja muszę posmakować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda doskonale, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę kawałeczek, ślicznie wygląda

    zapraszam cie na www.searchingforanamaranth.blox.pl

    OdpowiedzUsuń