Tagi

banany (3) bez jajek (2) ciasteczka (1) cynamon (5) czekolada (3) drozdzowe (1) dynia (4) gofry (1) inne (1) kajmak (2) kakao (3) karmel (1) kawa (1) kokos (1) mak (1) maka razowa (1) marchew (1) maslo (1) migdaly (1) miod (1) muffiny (3) orzechy (3) otreby (1) owoce (1) placki (5) platki owsiane (3) serniki (2) sliwki (1) syrop klonowy (1) tarty (1) twaróg (4) wanilia (1)

czwartek, 1 września 2011

Pyszny prezent czyli moje gofrowe poczatki .



Co prawda urodziny mam dopiero za tydzien, ale rodzinka juz sprawila mi prezent. Piekna, fioletowa gofrownica z wymiennymi wkladami do magdalenek i figurek z ciasta. Oczywiscie trzeba bylo owa nowosc ochrzcic, wiec robimy gofry ! Pyszne, lekkie, delikatnie chrupiace. Najlepsze z bita smietana :) A co najwazniejsze, przepis jest banalnie prosty do zapamietania. Polecam.


Skladniki (na ok. 8 gofrow) :
2 jajka
2 szklanki maki
2 szklanki mleka
2 lyzeczki cukru waniliowego (u mnie trzy)
2 lyzeczki proszku do pieczenia


Wszystkie skladniki polaczyc ze soba (ja roztrzepuje jajka ze szklanka mleka, dodaje szklanke maki z cukrem i proszkiem, a na koncu dolewam kolejna szklanke mleka i reszte maki).
Gofry piec w rozgrzanej gofrownicy, czas pieczenia dostosowujemy do mozliwosc swojego urzadzenia, moje ma 700W i zajmuje mu to jakies 10 minut.




 



4 komentarze:

  1. Uwielbiam gofry i moją gofrownicę też wypróbowałam bez zwlekania. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jakoś za goframi nie przepadam,gofrownicy też nie mam,ale takiego z ulubionym dżemem bym skosztowała;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki prezent to czysta radosc! No i jeszcze w tak pieknym kolorze...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kulinarne prezenty sa najlepsze. A jakie pyszne efekty! :)

    OdpowiedzUsuń